Nie ma kuchni, która nie byłaby narażona na ich atak. Szkodniki produktów sypkich, bo o nich mowa, czyhają na nasze zapasy mąki, ryżu, kasz i innych suchych produktów, które w domu ma prawie każdy z nas. Które z nich najczęściej atakują i jak zwalczyć szkodniki produktów sypkich w domach? Zapraszamy do lektury kolejnego wpisu.

Są bardzo różne, małe i duże, mają odmienne kolory i zwyczaje, ale łączy je jedno: odżywiają się produktami sypkimi. Wystarczy niezabezpieczone opakowanie i szkodnik wlatujący przez okno bądź przynoszony przez nas wraz z zakupami ze sklepu – i inwazja gotowa! Jakie szkodniki produktów sypkich najczęściej znajdziemy w naszych zapasach?

Mole spożywcze

Mole spożywcze, czyli tak naprawdę mklik mączny oraz omacnica spichrzanka to jedne z najczęściej spotykanych w domach szkodników produktów sypkich. Są bardzo rozpowszechnione. W naszych kuchniach zadowolą się wieloma produktami, w tym suszonymi owocami i warzywami, orzechami, przyprawami, mąką, kaszami, ryżem, płatkami, otrębami, nasionami roślin strączkowych, sezamem, kakao, słodyczami i wieloma innymi produktami. 

Rozmnażają się szybko, zwłaszcza w temperaturze, jaka panuje w naszych domach. Wystarczy kilka dni, aby ze złożonych bezpośrednio na pokarm jaj wyszły gąsienice. To one, a nie fruwające motylki, wyrządzają największe szkody, bowiem są odpowiedzialne za zjadanie i zanieczyszczanie jedzenia. W fabrykach mogą wyrządzić jeszcze większe szkody, bowiem omacnica wytwarza oprzędy, które mogą zatykać maszyny.

Jeśli zatem zauważyliście fruwające po domu małe motylki podobne do ćmy, sprawdźcie sypkie zapasy w kuchni. Być może w mące, kaszy czy ryżu zadomowiły się właśnie mole. A aby do tego nie dopuścić pamiętajcie o przechowywaniu sypkich produktach w słojach i pojemnikach najlepiej szklanych, które są szczelnie zakręcone. 

Szubak smirnowa i szubak dwukropek

Obecność szubaków w domu oznacza niebezpieczeństwo nie tylko dla zapasów żywności, ale także ubrań. Larwy szubaków nie są wybredne, zadowolą się i jednymi, i drugimi. Ważne, żeby jedzenie było tuż obok, dlatego dorosłe szubaki składają jaja bezpośrednio do produktów sypkich lub na ubraniach. Wówczas larwy tuż po wykluciu od razu mają czym się żywić.

Szubaki pochodzą z cieplejszych rejonów, dlatego w naszym klimacie znaleźć je można w zasadzie tylko i wyłącznie w domach. Tu, w temperaturze pokojowej, rozmnażają się stosunkowo szybko. Są groźne także w muzeach, gdzie potrafią uszkadzać cenne eksponaty. 

Na szubaki szczególnie powinny uważać osoby, które hodują w domach jakiekolwiek ptaki. Pierwotne występowanie szubaków w Afryce jest związane z gniazdami ptaków, więc jeśli szkodniki te trafią do naszego domu, w którym są ptaki, błyskawicznie się zadomowią w klatkach i będą rozmnażać.

Skórnik słoniniec

Ten mały chrząszcz spotkany w domu nie wywołuje podejrzeń. Jest mały i zupełnie nie rzuca się w oczy. Tylko po bliższym przyjrzeniu się dostrzec można charakterystyczny dla niego beżowy poziomy pas na odwłoku, na pierwszy rzut oka wygląda jak mały robak. A jednak może wyrządzić w domu znaczne szkody. Skórniki nie są wybredne w jedzeniu i atakują niemal wszystko: od ubrań po produkty żywnościowe w szafkach. Co gorsza, przenosi choroby, bo z powodzeniem (w przeciwieństwie do szubaków) daje sobie radę na zewnątrz domów, gdzie żeruje chociażby na padlinie. 

W szafkach kuchennych może zadomowić się w mące, przyprawach, suszonych warzywach i owocach, ziołach, kakao. Ale chętnie też zasiedla mięso, słoninę czy sery. Niszczycielska działalność larw to też atak przedmiotów wykonanych z twardych materiałów, jak np. plastik, a nawet metal! Drążą w nich małe komory potrzebne im do przepoczwarzenia się. 

Mimo niewinnego i nie budzącego zaniepokojenia wyglądu, skórnik naprawdę może wyrządzić dużo szkód. Żerują nie tylko larwy, ale i dorosłe osobniki, a więc także one atakują jedzenie i przedmioty w naszym domu. 

Mącznik młynarek

To kolejny chrząszcz, który może zadomowić się w naszej kuchni. Mierzy ok. 1,5-2 cm, jego ciało jest wydłużone, połyskliwe, pokryte podłużnymi bruzdami. Jego krępe, walcowate larwy początkowo są białe, później, wraz z upływem czasu, stają się pomarańczowe. Na początkowym etapie trudno jest je zauważyć, zwłaszcza jeśli ich łupem padnie np. mąka lub ryż. 

Mącznik należy do najbardziej wytrzymałych szkodników. Świetnie daje sobie radę w naszym klimacie nawet na zewnątrz domów, jest w stanie wytrzymać skrajnie niskie temperatury, a także bardzo wysokie. Jest też odporny na głodowanie. Dlatego nawet jeśli usuniemy zaatakowane pożywienie, dorosły osobnik ukryty w innym zakamarku domu może rozpocząć nową inwazję. 

Mączniki atakują mąkę, całe ziarna zbóż, różnego rodzaju płatki, suszone owoce, kakao, przyprawy, zioła. Ale w przeciwieństwie do wielu innych szkodników, nie zawsze składają jaja bezpośrednio do pożywienia. Zdarza się, że są one złożone w szczeliny podłogi czy szafek. Dlatego walka z mącznikami jest dużo trudniejsza i wymaga całościowego zabiegu obejmującego cały dom czy mieszkanie.

 

Ogólnie rzecz biorąc szkodliwa działalność szkodników produktów sypkich, czyli zbożowo-mącznych, polega nie tylko na ich zjadaniu, ale przede wszystkim na ich zanieczyszczaniu. W ten sposób porażeniu ulega bardzo dużo jedzenia. Szkodniki te nierzadko oplatają jedzenie oprzędami, składają bezpośrednio do niego lepkie jaja i odchody, zostawiają wylinki, a także martwe osobniki. Porażone szkodnikami jedzenie często traci zapach i smak, zmienia się też jest konsystencja. Sypkie produkty na skutek działalności szkodników mogą ulegać zawilgoceniu, zaparzaniu się, zbrylaniu. To warunki dające możliwość rozwoju szkodliwej mikro­flory bakteryjnej i grzybiczej, przez co spożycie takiego jedzenia może doprowadzić do zatruć.

 

Zwalczanie szkodników – Radom, Piaseczno, Warszawa

Zapraszamy Państwa serdecznie do korzystania z oferty DDD Protect w zakresie zwalczania wszelkich możliwych szkodników. Damy radę z każdym, który się u Państwa zadomowił. Istniejemy na rynku od wielu lat, stale się szkolimy i mamy dostęp do najnowszych technologii i preparatów. Dlatego zabiegi przez nas oferowane są skuteczne i przeprowadzane w 100% w zgodzie z normami bezpieczeństwa. Celujemy w szkodniki i zwalczamy je tak, aby nikomu nie stała się krzywda. Na uwadze mamy nie tylko dzieci, ale także zwierzęta domowe czy gospodarskie!

W zwalczaniu szkodników stawiamy na metody jak najmniej uciążliwe i szybkie. Najczęściej stosujemy zamgławianie ULV, które nie moczy powierzchni (nie stwarza tym samym ryzyka zalania np. sprzęty RTV), szybko odparowuje, wymaga zużycia minimalnych ilości substancji trujących. Często pomocniczo stosujemy także inne metody. Używamy również preparatów dostępnych tylko dla profesjonalnych  firm. Dzięki temu mają Państwo gwarancję, że szkodniki na 100% zostaną usunięte.

Na koncie mamy tysiące realizacji, a zadowoleni Klienci polecają nas swoim krewnym i znajomym. Zapraszamy także i Państwa. Jesteśmy dostępni dla mieszkańców i firm z Radomia, Piaseczna, Warszawy i okolicznych miejscowości i miast. Wyświetlają się one na pasku na dole. Zapraszamy!