Mącznik młynarek, czarnuchowate. O tym jak wygląda i gdzie go można spotkać?
Mącznik młynarek to gatunek chrząszcza z rodziny czarnuchowatych, Tenebrionidae, osiągający średnio do 16 mm długości. Mącznik posiada ciemno ubarwione ciało – od ciemnobrązowego po czarne, jest ono połyskliwe i pokryte drobnymi punktami i fałdkami. Na pokrywach skrzydłowych widnieją podłużne bruzdy, które układają się w paski, przedplecze jest gładkie i prostokątne z lekko zaokrąglonymi bokami. Głowa jest nieco jaśniejsza od reszty ciała i zaopatrzona w krótkie czułki, spód ciała również ma jaśniejszą barwę. Ma bardzo dobrze rozwinięte skrzydła i bardzo dobrze i chętnie lata. Mącznik młynarek uznawany jest za groźnego szkodnika magazynowego zbóż, ale także szkodnika domowego, preferuje produkty, takie jak ziarna zbóż, mąka, otręby, suchary, płatki zbożowe czy suszone owoce. Spotykany jest w spiżarniach, magazynach zbożowych, młynach, piekarniach i sklepach.
Cykl życiowy mącznika.
Samica mącznika składa jaja w szczeliny i zakamarki (np. między deskami szaf i półek), w ciągu całego swojego życia składa ich średnio 160. Po około 20 dniach (w zależności od warunków) z jaj wylęgają się dosyć długie i smukłe larwy, początkowo są koloru białego, ale z czasem ciemnieją i przybierają barwę jasnopomarańczową. Zaopatrzone są w gryzący aparat gębowy, trzy pary odnóży oraz twardy chitynowy pancerz. Kolejne stadium to poczwarka, a potem już dorosła postać chrząszcza.
Mącznik młynarek groźnym szkodnikiem magazynowym zbóż.
Zarówno larwy jak i osobniki dorosłe mogą zniszczyć przechowywane produkty, żerując na nich i zanieczyszczając swoimi odchodami, wylinkami, martwymi osobnikami oraz przenosząc na nie drobnoustroje chorobotwórcze. Zostawiają po sobie nieprzyjemny zapach, doprowadzają do zawilgocenia produktów i tym samym do ich gnicia i psucia. Oprócz tego, że niszczą żywność, to niszczą także opakowania, worki ze zbożem, skrzynie itp., a to wszystko dzięki silnym i mocnym żuwaczkom. Jego działalność może doprowadzić do sporych strat finansowych dla przedsiębiorstwa.
Jak zwalczyć mącznika młynarka?
Mącznik młynarek to chrząszcz, który lubi ciepło i wilgoć, więc jeśli nie chcemy dopuścić do inwazji tego szkodnika należy zadbać o optymalną temperaturę i niską wilgotność w pomieszczeniach, w których przechowujemy produkty zbożowe. Należy systematycznie przeglądać produkty i sprawdzać czy opakowania nie są uszkodzone i czy nic się z nich nie wysypuje.
W momencie pojawienia się mącznika należy skontaktować się z firmą zajmującą się zwalczaniem szkodników magazynowych zbóż. Więcej o zwalczaniu przeczytacie w dziale usługi zwalczanie szkodników w sektorze rolniczym.