Omacnica Spichrzanka

Omacnica spichrzanka, omacnicowate. O tym jak wygląda i gdzie go można spotkać?

Omacnica spichrzanka to gatunek motyla nocnego z rodziny omacnicowatych, Pyralidae. Do rodziny tej zaliczane są motyle niewielkich rozmiarów o dość długich skrzydłach: przednie skrzydła są w kształcie trójkąta, a te tylne lekko zaokrąglone. U omacnicy spichrzanki znaczna część skrzydeł jest koloru czerwonego lub też brunatnoczerwonego, u części nasadowej widnieje kolor żółty pokryty ciemniejszą strzępiną, a przez środek przebiega szaroniebieski pasek. Rozpiętość skrzydeł omacnicy to 14-18 mm. Omacnica spichrzanka to typowy szkodnik domowy, nazywany potocznie molem spożywczym. Z racji tego, że żeruje na produktach typu cukier, kasza, mąka i otręby, spotykany jest nie tylko w naszych mieszkaniach, ale również w piekarniach, w zakładach przemysłu spożywczego oraz w magazynach zbożowych.

Cykl życiowy omacnicy.

Samica omacnicy składa do 200 białych jajeczek bezpośrednio na produkty spożywcze – dzięki temu wylęgające się z nich larwy (gąsienice) będą miały na czym żerować. Stadium gąsienicy może trwać bardzo długo, ponad 250 dni, uzależnione jest to oczywiście od warunków otoczenia. Starsze gąsienice tworzą kokon, gdzie dochodzi do przepoczwarzenia, a potem pojawia się już osobnik dorosły, który żyje krótko, bo około 2 tygodni. W tym czasie nie pobiera pokarmu, a swoją aktywność wykazuje jedynie nocą.

Omacnica spichrzanka groźnym szkodnikiem magazynowym zbóż.

Omacnica spichrzanka żeruje głównie w ziarnach zbóż, w ich przetworach, a także w paszach dla zwierząt, uszkadza produkty oraz zanieczyszcza je swoimi odchodami, przędzą i martwymi osobnikami. Motyle te bardzo szybko się rozprzestrzeniają i mogą powodować znaczne szkody. Pospolicie spotykane są w magazynach zbożowych, w zakładach produkujących artykuły spożywcze oraz w naszych mieszkaniach.

Jak zwalczyć omacnicę spichrzankę?

Powinniśmy w pierwszej kolejności zadbać o prządek w miejscach, w których przechowywane są produkty suche, należy regularnie wietrzyć pomieszczenia i zadbać o optymalną temperaturę. Produkty suche trzymajmy najlepiej w szczelnie zamkniętych pojemnikach ze szkła lub plastiku.

W momencie pojawienia się mola spożywczego należy skontaktować się z firmą zajmującą się zwalczaniem szkodników magazynowych zbóż. Więcej o zwalczaniu przeczytacie w dziale usługi zwalczanie szkodników w sektorze rolniczym.